Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

Depresyon

depresyon kapak 1280x720

Depresyon

DEPRESYON

Depresyon, ruhsal rahatsızlıklar içinde en sık görülenlerden biridir. Depresyon insanların çökkünlük duyguları yaşamasına, olumsuz düşünceler içine girmesine, davranışlarda yavaşlamaya, yorgunluk ve bitkinlige, bedensel birtakım yakınmaların ortaya çıkmasına neden olan bir durumdur.

Depresyon kişinin duygusal durumunu, düşüncelerini ve davranışlarını değiştirmenin yanı sıra beden sağlığını da etkiler. Uyku, yeme içme, ağrı sızılar olmak üzere pek çok yakınma gelişebilir.

Depresyon sosyal yasantiyi da etkilemektedir. Aile bireyleriyle, arkadaşlarla vakit geçirmek, kitap okumak, sinemaya gitmek gibi zahmetsiz gelen işler büyük bir çaba gerektirir. Yemek, uyumak gibi temel gereksinimleri yerine getirmek bir sorun olabilir. Ancak depresyonun iyi yanı tedavi edilebilir olmasıdır. Depresyonu olan çoğu kişi uygun tedavi ile bir kaç hafta içinde değişebilir. Eski yaşantısına geri dönebilir. Kişi yitirdiği içsel güce, yaşam sevincine yeniden kavuşur.

Herkes depresyona girebilir. Bazen kişiler acılı, üzüntülü, yalnız ya da çökkün hissettiğinde depresyona girdim derler. Fakat depresyon gelip geçici olarak kötü hissetmekten veya sıkıntı duymaktan farklıdır. En az 2hafta ve daha uzun sürer, yaşam islevselligini bozar.

Depresyon tanısı nasıl konur?

:İlgi, istek kaybı,

:Kendini üzgün, mutsuz, çaresiz hissetmek.

:Uyku bozukluğu,

:Halsizlik, yorgunluk,

:İştahsızlık veya aşırı yeme,

:Kendini işe yaramaz hissetme,

:Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık,

:Konuşma ve davranışlarda yavaşlama

:Ölümün daha iyi olabileceğini düşünmek

Yukarıdaki maddelerden minimum 5 kriteri karsiliyorsaniz hafif derecede, 7 sini karsiliyorsaniz orta, Hepsini karsiliyorsaniz ağır derece depresyonda olabilirsiniz.

Depresyonun görülme yaşları 25-44 yaşları arasıdır. Ilk belirtiler genellikle 40 yaşından önce görülür. Çocukluk, ergenlik, yaşlılık dönemlerinde de ortaya çıkar.

İnsanların %10 u yaşamları boyunca 1 kere depresyona girer.

Depresyon bir zayıflık değildir. Çok önemsenmesi gereken bir rahatsizliktir. Yeterince tedavi edilmezse yeniden ortaya çıkar, yani depreşir.

Depresyonun pek çok tedavisi olmakla birlikte en çok başvurulan tedavi yöntemi bilişsel davranışci terapi yöntemidir. Bdt ye gore depresyonun belirleyicisi sizin işlevsel olmayan dusuncelerinizdir. Bunlar abartma, aşırı genelleme ve daha bir cok yanlış cikarimli düşünce tipleridir.

Bdt akılcı olmayan dusuncelerin degistirilebilecegini savunur ve bunları tanımaya üzerine gitmeye , bakis açısını degistirmeye yönelir.

Sizde depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız en kısa surede bir uzmandan yardım almalisiniz.

Aile Danışmanı Fulya BAYSAL
0322 234 9 234 ve 0544 204 61 82