Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

MUTLU BİR AİLE İÇİN 11 ADIM

mutlu aile, mutlu bir aile için 11 adım

MUTLU BİR AİLE İÇİN 11 ADIM

MUTLU BİR AİLE İÇİN 11 ADIM

Mutluluk denilince hepimizin aklına çeşit çeşit tanımlar, ifadeler gelmektedir. Bu sebepten mutluluğun tanımını yapmak oldukça güçtür. Heerkes için mutluluk farklı bir olguyu ifade etmektedir. Mutlu olmak ise daha anaşılır, tanım olarak orta noktad buluşabileceğimiz bir kavramdır. Mutlu olmak, yaşadığı andan haz duyma, keyif alma şekinde ifade edilebilir. Haz duyma kapsamına giren duyguların başında sevgi, sevinç ve umut yer almaktadır. Öyleyse mutlulukta bu duyguların hissedilmesi, yaşanması olarak ifade edilebilir.

İnsanlar yaşamarı buyunca mutluluğu aramıştır ve aramaya devam edeceklerdir. kimieri için erişilmesi güç bir kavram, kimileri için de yaşamın kendisidir mutluluk. Bazı kesim sınavda başarılı oduğunda, bazısı iş bulduğunda bazısı borcu tükenince bazı kesimde istediği yaşamı hayatı istediği kişi ile paylaşınca mutlu olacağını sanmaktadır. Fakat etrafımıza baktığımızda istediklerine ulaştıkları halde bireylerin mutlu olamadıklarını görüyoruz öyeyse mutlu olmak için bunlar yeterli olmamakla birlikte kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.

Kişiden kişiye, toplumdan topluma, günden güne değişen bir olgu var karşımızda madem her insan veya her grup kendi mutluluk ilkesini, amaçlarını, koşularını kendisi ortaya koymalı.  Evliikte iki kişi tarafından oluşturulan bir grup olduğuna göre, evlilikte mutluluğun ilkelerinin, amaçların eşler tarafından ortak bir şekilde oluşturulması gerekir.

Evlilikte mutlu olmak en başta her iki kişininde ruh sağlığı açısından sağlıklı olması gerekir ki sürecin beklenilen şekilde doğru bakış açısı ile ele alınabilsin. Evlilikte mutlu olmak için bireylere önerilere değinecek olursak:

1. Kişi sevgi, saygı, güven çerçevesinde ilişki kurmalı ve bunu sadece karşı taraftan beklemeyip kendisi de bunları sağlamalıdır.

2. Kişi bu hayatın merkezinde kendisinin olduğu yanılgısına düşmemeli, toplumsal rolleri, sorumlulukları olduğunu da unutmamalıdır.

3. Kişi kendine güvenmeli, kendi güvensizliğine bağlı kaygıları başkalarına yansıtmamalı,

4. Arkadaş çevresinde, iş ortamında, aile arasında farklı kişi ve koşulların bulunduğu ortamda oluşabilecek değişiklere uyum sağlama konusunda esnek olunmalı

5. Kişinin amaçları hedefleri olmalı. Kişi amaçlarına ulaşmak için gerçekçi yollar denemeli fakat bunları hayat arkadaşı, partneri ile paylaşmalı ki bu yolda durum her ne olursa olsun karşı tarafta etkilenecektir.

6. Eşiniz ile aynı anda sinirli olmaktan kaçının. biriniz yükselirken diğerinin susması sakinliğini koruması tartışma sonrasında duygu ve düşüncelerini ifade etmesi daha sağlıklı olacaktır.

7. Geçmişi geçmişte bırakmak en akıllıca yol olacaktır. Herhangi bir tartışma esnasında alakalı alakasız geçmişte yaşadığınız bir olayı, hatayı gün yüzüne çıkarmak şuan da aşmanız gereken asıl konuları aşamamanıza neden olacaktır.

8. İki kişi evlilik ile birleştirmiş ise de hayatlarını hala her ikisinin birbirinden farklı devam eden çevreleri yaşamları olabilir. Eşinizden ayrı plan yaparken eşinize söylemeli (izin almak olarak algılamayın bunu) sonrasında birbirinizede zaman ayırmalısınız.

9. Ne yaşamış olursanız olun yatağa girmeden sorunlarınızı konuşup haledin ki yatak odasının sizin özel alanınız olduğunu unutmayın. Aksi halde burada da tartışmaya devam ederseniz ertesi gününüz olumsuz etkilenecektir.

10. Hatanızı gördüyseniz özür dilemeyi bilin ki karşı tarafada aslında   bunu öğretmiş olursunuz. özür dileyerek sizden çok şey gitmeyecektir askine getirisi olacaktır bunun. Tabi bunu dozunda yapmak önemli.

11. Gün içerisinde birbirinize olan sevginizi güzel duygularınızı itiref edin ki saklı kalan güzellikleriniz gününüz güzelleştirsin.

Mutluluğu arayarak geçireceğiniz günler değil, her köşe başında her anda onu hissedeceğiniz günler diliyorum…

Bu yazımızı okuyup kendi ilişkinize dönüp baktığınızda bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüp, doğru kararlar almak ve sağlıklı yöntemler uygulamak konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşünyorsanız geç kalmadan randevu alın Çünkü hayatınız değerli bu değerli zamanları doğru şekilde geçirmeniz önemli..

Uzman Psikolog Havva Betül ÖZOĞUL

Rendevu İçin: 0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234