Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

ÇOCUĞUM İLKOKULA HAZIR MI?

cocugum_okula_hazirmi_esraulubey

ÇOCUĞUM İLKOKULA HAZIR MI?


ÇOCUĞUM İLKOKULA HAZIR MI? 

 

  İlkokula başlama dönemi hem aileler hem de çocuklar için stresli bir dönem. “Çocuğum okulda başarılı olabilecek mi?”, ”Okulda arkadaşlık kurabilecek mi? Kendi başına ihtiyaçlarını görebilecek mi?” gibi sorular velilerin en büyük endişeleri… Bu soruların yanıtları çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını test ederek bulabilirsiniz. Uzman psikologlarımız, okula başlama konusunda kafası karışık olan aileler için uyguladığı gelişim testi ile çocukların gelişimlerini ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.

 

                Çocuğu 1.sınıfa başlayacak velilerimiz, okulların kapanmasından okulların açılacağı güne kadar mutluluk, heyecan, gurur, merak, korku, kaygı gibi birçok farklı duyguyu bir arada yaşarlar. Ancak, bu yaz tatili döneminde en fazla hissedilen duygunun, çocukları için en uygun okulu ve öğretmeni belirleme ile 1.sınıfa başlama zamanı konularında yaşanılan kararsızlık olduğunu görüyor ve okuyorum.

ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?

 

     İlk kez okula başlayacak çocuğun zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan hazır olması gerekir. Çocuğun gelişim alanlarına ilişkin yeterli olgunluğa erişip erişemediğini bilmeden onu yalnızca yaşına bakarak okula başlatmak öğrencinin başarısızlığına neden olabilir.

 

                Okula başlamak genel olarak, zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan bir olgunlaşmayı gerektirir. Bu olgunluğa ulaşmış olan çocuğun, öğrenim yaşamı başarılı olacaktır. Ancak çocuğun okula başlaması için başlıca kriter takvim yaşıdır. Bu kriter okula başlama için mutlaka önemlidir. Ancak tek başına yeterli değildir. Çünkü her çocuğun gelişimi, kalıtımsal özellikler ve çevresel nedenlerle bir diğerinden farklıdır. Dolayısıyla bu çocukların okul olgunlukları da birbirlerinden farklıdır ve her çocuk bu olgunluğa aynı takvim yaşında ulaşamaz.

ÇOCUKLARDA İLKOKULA BAŞLAMA YAŞI KAÇTIR?

  Eylül 2017’de 72 aylık ve üstü olan çocukların okula başlaması zorunludur. 69 ve 71 aylık arasındaki çocukların okula başlaması da kanunen zorunludur. Ancak aileler çocuğunun gelişiminin okula başlamaya uygun olmadığını doktor raporuyla okula bildirirse çocukları 1. sınıfa başlamayabilir. Benzer bir durum 66-68 aylık çocuklar için de geçerli. Bu gruptaki çocukların da okula kayıtları kanunen zorunludur. Ancak aileler okula verecekleri dilekçe ile çocuklarını okula göndermeyebilirler. Bu yaş grubunda doktor raporu değil, ailenin dilekçesi yeterli görülmektedir. 60-65 aylık çocukların ise okula başlaması kanunen zorunlu değil. Ancak aileler çocuklarını isterlerse 1. sınıfa kaydettirebilirler. Burada aileler çocuklarının okula başlaması için dilekçeyle başvuru yapmaları gerekmektedir. 59 aydan daha küçük çocuklar ise hiçbir koşulda 1. sınıfa kayıt olamazlar.

KANUNEN BAŞLAYABİLİR DURUMDA ANCAK…

   Kurumumuzda uygulanan bu gelişim testi özellikle 60 -71 ay arası yaş grubundaki çocukların gelişim durumunun değerlendirilmesi için çok önemli. Kanunen okula başlayabilir durumda olan ancak son kararın ailelere ait olduğu bu dönemde çocukların gelişimlerinin objektif olarak değerlendirilmesi çocukların eğitim hayatının sağlıklı devam etmesi için çok önemlidir. Okula başlamaya hazır olmamasına karşın 1’nci sınıfa başlayan çocukların hem sosyal hem psikolojik hem de akademik anlamda sorunlar yaşama ihtimalleri yüksektir. Aileler kararı verirken mutlaka çocuklarının gelişimini merkeze almalılar. Maddi sorunlar, çocuğun bakımıyla ilgili yaşanan sorunlar, her iki ebeveynin çalışması gibi anne-babadan kaynaklanan sorunlar bu değerlendirmeye dâhil edilmemelidir. Aileler çocuklarının gelişiminin okula başlamak için tam olarak yeterli olduğundan emin olmadıkları sürece yasal zorunluluklar dışında çocuklarını 1’nci sınıfa kaydettirmemeliler. Okula erken başlayan çocuklarla sınıf arkadaşları arasındaki bu farkın eğitim hayatları boyunca kapanmayacağı unutulmamalıdır. Hazır olmamasına karşın okula başlayan çocuklarda ayrılık kaygısı, okul fobisi, arkadaş edinme ve iletişim kurmada güçlükler, kurallara uymama, dikkat eksikliği gibi problemlerin baş gösterme sıklıkları da çok yüksektir.

ÇOCUGUN OKULA BAŞLAMASINDA GELİŞİM DÜZEYİ ÖNEMLİDİR

  Çocuğun okula başlamadan önceki yaşantılarından kaynaklanan görsel olgunluk, renk ve şekil algısı, görsel hafıza, el- göz koordinasyonu, işitsel ayırt etme, sosyal ve duygusal etkenler ve dikkat süresi gibi bireysel farklılıklarını etkileyen özelliklerin bilinmesinin, çocuğun okula başlamasında takvim yaşından daha önemlidir. Çünkü öğrenme bireysel bir süreçtir ve bu süreç de, gelişimsel ve bireysel farklılıklardan etkilenmektedir.

                Bir çocuğun ilkokula başlayabilmesi için birtakım becerileri kazanmış olması gerekmektedir. Çocuğun okula başlaması konusundaki kararı verirken takvim yaşına dayalı olmak şartıyla; fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel ve öz bakım gelişim alanlarının düzeyinin bilinmesi de gerekmektedir. Çocuğun bu gelişim alanlarına ilişkin yeterli olgunluğa erişip erişemediğini bilmeden onu yalnızca takvim yaşına bakarak okula başlatmak öğrencinin başarısızlığına neden olabilmektedir.

Çocuğum ilkokula hazır mı?

Çocuğum okula gitmeye hazır mı?

Çocuğumun gelişimi normal mi?

İlkokula başlayacak çocukların hangi becerileri kazanmış olması gereklidir?

Çocuğunuzun ilkokula başlamaya uygun olup olmadığını nasıl anlarsınız?

 

 

Sizlerin de aklında buna benzer sorularınız varsa psikologlarımızdan randevu almak için arayınız.

 0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234